mandag 15. april 2019

Palmesøndag - en dag for fred

I går var det palmesøndag. Jeg var på gudstjeneste og Sofie Braut talte over palmesøndagsteksten i Bibelen, det som er grunnen til at vi feirer denne dagen. Den dagen for 2000 år siden feiret de også. Jødene feiret Jesus, selv om de ikke visste hvem han var. Men de hadde sett hva han hadde gjort. De hadde sett at han reiste opp folk fra de døde, helbredet syke, gav mat til alle, de hadde sett han gå inn i husene til de som var utstøtt og snakke med prostituerte midt på lyse dagen. De hadde sett han gråte av medlidenhet over folket, som var som lam blant ulver, uten fedre og mødre til å passe på seg.

Men enda visste de ikke at han skulle dø for dem, den ultimate kjærlighetshandlingen. Ikke bare leve for dem, men dø den verst tenkelige død. Han visste hva de hadde gjort galt, han overså ikke at tolleren krevde inn penger som ikke var hans, eller at den prostituerte levde et utsvevende liv. Han gav dem nåde, men også sannhet. "Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort og synd ikke mer!"

Og enda visste de ikke at han var Guds sønn, eller at hans død ville utslette disse syndene de var fanget i, slik at de kunne bli fri.

Sofie Braut var med og åpne denne teksten for meg i går. Jesus kom ikke på en storslått hest, men på et enkelt esel. Jødene brettet ut klærne sine på den skitne og støvete veien foran han, de rev palmegrener av trærne, og veivet med dem mens de sang og hyllet han som konge, mens han red forbi dem på et simpelt og lavt ansett lite esel.

Hvorfor?

Sofie sa at eselet ikke bare er slitesterkt og sta, men at det var dyret for hverdagen. Hesten ble nesten utelukkende brukt i krig mens eselet var den som slet i det daglige uten å få så mye kred. Det var et dyr ingen la merke til, dyret til hverdag, ikke til fest. Hun sa også at eselet var et dyr for fred. Det brakte på en eller annen måte med seg ro og fred til de rundt seg.

Slik valgte Jesus å komme på denne dagen vi fikk feire i går. Han kom midt i hverdagen vår med en fred vi kun kan finne hos han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar